BPM bij import

Als je een auto gaat importeren dan ontkom je er niet aan, je zult BPM moeten betalen. De BPM, oftewel de Belasting op Personen- en Motorvoertuigen, zorgt ervoor dat nieuwe personenauto’s in Nederland zoveel duurder zijn dan in het buitenland. Helaas kun je de BPM niet ontlopen door een gebruikte auto te importeren. Ook dan zul je BPM moeten betalen voordat de auto Nederlandse kentekenplaten en een Nederland kentekenbewijs krijgt.

BPM afschrijving bepalen

BPM afschrijving

Gelukkig hoef je op een gebruikte auto niet dezelfde BPM te betalen als op een nieuwe auto’ Hoe ouder de auto wordt, hoe lager de BPM is die je nog moet betalen. Per maand neemt de BPM af. Vroeger verliep die BPM afschrijving lineair. Elke maand mocht je 1% afschrijven op de hoogte van een BPM. Was de auto 24 maanden oud? Dan kreeg je 24% korting op de BPM. Hierdoor werden auto’s uit het buitenland echter evenredig zwaar belast en dit werd gezien als belemmering van het internationale handelsverkeer.

BPM betalen bij import, ook bij occasions

Het resultaat was de invoering van een forfaitaire afschrijvingstabel. Forfaitair betekent in het Nederlands belastingrecht dat een geval wordt beschreven waarbij niet de werkelijke situatie, maar een veronderstelde situatie de heffingsgrondslag vormt voor belasting. Het resultaat is dat de afschrijving veel meer gelijk loopt met de afschrijving van de auto. Zo schrijf je in de eerste 12 maanden bijna 22,5% af. De exacte afschrijving kun je hier vinden.