Waar moet je op letten als je een auto gaat importeren?

Hoewel autoimport inmiddels een stuk eenvoudiger gaat is het echt heel wat anders dan een auto in Nederland kopen. Er komt eigenlijk best veel bij kijken. Het is niet moeilijk, maar je moet wel op veel dingen letten. En als je fouten maakt kunnen ze in de papieren lopen. Een goede voorbereiding is dus essentieel.

We hebben enkele belangrijke punten waar je op moet letten als jij het importeren van een auto gaat overwegen.

 1. Waar ga je de importauto kopen?
  In Nederland koop je ook niet zomaar bij elk adres een auto, voor het buitenland geld dat nog meer. Veel informatie die in Nederland openbaar is, is in het buitenland niet of heel moeilijk beschikbaar. Daarom is het belangrijk om een betrouwbaar adres uit te zoeken. Je kunt beter iets meer betalen en een auto kopen bij een erkende merkdealer om problemen achteraf te voorkomen.
 2. Controleer de historie van de importauto
  Met behulp van het chassisnummer kun je veel informatie achterhalen zoals de onderhoudshistorie, de exacte uitrusting en voor welk land de auto is gebouwd. Je kunt hiervoor terecht bij verschillende online databases en de lokale merkdealer.
 3. Autopapieren
  Zorg dat je op de hoogte bent van de regels rondom de autopapieren. Dit is voor elk land anders. Let er met name in Duitsland op dat het geen valse autopapieren zijn. Er zijn in Duitsland blanco autopapieren gestolen die worden gebruikt om bijvoorbeeld huur-, leen- en leaseauto’s te verkopen. Ook heb je een COC / CVO nodig, dit is zeg maa het geboortebewijs van een auto. Hier vraagt de RDW om tijdens de aanvraag van een Nederlands kenteken.
 4. Co2 uitstoot importauto
  In veel advertenties wordt de verkeerde Co2 uitstoot vermeld. Ook moet je achterhalen of jouw auto onder het WLTP of NEDC regime valt. Je moet met name opletten met auto’s die een eerste toelating buiten de EU hebben gehad, van deze auto’s valt de co2 vaak stukken hoger uit dan Europese modellen. Dit kan meer dan tienduizend euro verschil maken in de rest BPM die je bij import moet betalen.
 5. Transport importauto
  Een tijdelijk exportkenteken klinkt als een aantrekkelijke optie om een auto over de weg naar Nederland te vervoeren. Hou er rekening mee dat je in Nederland niet met buitenlandse export kentekenplaten mag rijden. Dit wordt door de Douane gezien als een poging tot belastingontduiking omdat er dan geen BPM en wegenbelasting wordt voldaan. Een eendagskenteken van de RDW is ook geen optie omdat deze alleen op de dag van keuring geldig is. Ook de auto bij een tijdelijk buitenlands exportkenteken alleen WA verzekerd. Je moet er niet aan denken dat je bij een aanrijding betrokken raakt of dat de auto wordt gestolen.

Dit zijn zomaar enkele punten waar je op moet letten bij de import van een auto, hier lees je nog meer over het importeren van een auto.