Auto importeren, tekort aan C en D segment

Wie zich wel eens heeft afgevraagd waarom auto’s in Nederland zo duur zijn in vergelijking met het buitenland, die komt al snel terecht bij de BPM. Deze belastingmaatregel zorgt ervoor dat het straatbeeld in Nederland wordt bepaald voor kleine auto’s. Je ziet bijvoorbeeld veel meer Toyota Aygo’s rijden dan Mercedes E-klasses. Als je kijkt naar de occasionmarkt dan zie je dat er juist behoefte is aan wat grotere gebruikte auto’s. Hoe zit die markt eigenlijk in elkaar in Nederland en in het buitenland. We zijn er even ingedoken voor je.

Benzine of diesel?

A & B segment populair

Het gevolg is dat we in Nederland met z’n allen in compacte auto’s met een benzinemotor rijden. Alle personenauto’s zijn in Nederland ingedeeld in segmenten. De kleine stadsauto’s zoals de Toyota Aygo en Volkswagen Up! met weinig BPM vallen in het A-segment, de kleine auto’s zoals de Volkswagen Polo en Ford Fiesta in het B-segment. De Golf is een C-segment auto. De Volkswagen Passat valt in het D-segment en een Mercedes E-klasse in het E-segment. Dit loopt qua formaat verder omhoog totdat we uitkomen bij het N-segment, dit zijn de personenauto’s die op een bestelauto zijn gebaseerd zoals de Volkswagen Caddy in de personenauto uitvoering.

In Nederland zie je dat het A en B segment rond de 40% van de totale autoverkopen uitmaken. Dat is ook goed te zien in het straatbeeld. In Duitsland zijn juist het C segment en het segment van de crossover SUV’s met meer BPM het grootste met beide ongeveer een kwart van de nieuw verkopen.

Te weinig aanbod C en D segment occasions

Doordat er veel A (bijvoorbeeld Citroën C1) en B segment (bijvoorbeeld Nissan Micra) occasions nieuw worden verkocht en amper C segment (bijvoorbeeld Toyota Auris) en D segment (bijvoorbeeld Audi A4) auto’s, is er in de gebruikte auto markt een groot tekort aan deze wat grotere occasions. Dat is de reden dat deze auto’s veel gebruikt worden geïmporteerd. Nadeel is dat er dan alsnog een stuk rest BPM betaald moet worden voordat deze wat grotere occasions een Nederlands kenteken krijgen.

Verdeling diesel en benzine

In Duitsland was 10 jaar geleden 1 op de 4 auto’s uitgerust met een dieselmotor. Afgelopen jaar was het aandeel dieselauto’s in het wagenpark gestegen tot 1 op de 3. Ter vergelijking in Nederland is het aandeel diesels in dezelfde periode teruggelopen van bijna 30 tot onder de 20% in het afgelopen jaar.